Om het mogelijke effect op de wijnmarkt te kunnen beoordelen wanneer v.q.p.r.d. uit interspecifieke rassen bereid zou mogen worden, heeft de Europese Commissie in augustus 2002 opdracht gegeven tot een specifieke studie waarin de resultaten en de reeds op dit gebied uitgevoerde werkzaamheden geanalyseerd moesten worden. De studie moest, aan de hand van een onderzoek van de bestaande wetenschappelijke literatuur, informatie verschaffen over interspecifieke wijnstokrassen.
Deze studie is uitgevoerd door een externe contractant[*], namelijk een groep van deskundigen met uiteenlopende achtergrond uit drie verschillende landen: Frankrijk, Duitsland en Hongarije. Het onderzoek heeft zicht toegespitst op de volgende punten:
1 Heeft uit interspecifieke rassen bereide wijn dezelfde kwaliteit als uit traditionele rassen bereide wijn?
2 Kan door het gebruik van interspecifieke rassen de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen worden teruggedrongen?
3 Welke zijn de economische gevolgen van interspecifieke rassen voor de wijnmarkt, indien het verbod om deze rassen bij de bereiding van v.q.p.r.d. te gebruiken, zou worden opgeheven?
Momenteel is er nog steeds geen uitsluitsel. Terwijl in landen als Hongarije en Roemenië duizenden hectaren met hybriden moeten worden gerooid omdat de EU de minderwaardige hybriden wil vervangen door kwalitatief veel betere wijndruiven van zuivere Vitis vinifera, zien we Nederlandse wijnbouwers juist hybriden aanplanten omdat deze gemakkelijker zijn doordat zij resistenter zijn tegen enkele veelvoorkomende ziektes. Ook in Wallonië zijn er grote aanplantingen met hybriden gepland. De Nederlandse overheid lijkt zich amper of niet met deze materie te bemoeien en ook in Wallonië lijkt er geen haan naar te kraaien.
Maar is het aanplanten van hybriden wel verstandig? Op het symposium zal deze vraag een van de belangrijke onderwerpen zijn waarbij alle standpunten aan bod zullen komen. Ook de Europese, Nederlandse en Belgische overheden zullen uitgenodigd worden om hun standpunten en de stand van zaken in de besluitvorming te verduidelijken.
[*] Coördinator, Phytowelt GmbH, Duitsland. Partners: Euroquality en INRA, Frankrijk. Onderzoekinstelling Geisenheim en Federaal Onderzoekscentrum voor veredeling van cultuurgewassen, Duitsland RIVEMARD, Hongarije.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52003DC0838:NL:HTML
donderdag 30 december 2010
vrijdag 17 december 2010
Kyriakos Kynigopoulos komt op BeNeVit
In de plaats Eugene in Oregon in het noord-westen van de Verenigde Staten vond in 2007 het ‘Oregon Wine Symposium’, een driedaags symposium over de wijnbouw in Oregon die steeds belangrijker wordt als gevolg van de opwarming van het klimaat. Meer dan 600 bezoeker bezochten het symposium. Een van de belangrijkste onderdelen was de lezing ‘Cool New Ways to Ferment Red Wines’ waarin een voorstelling werd gegeven over de visie van Kyriakos Kynigopoulos, de absolute Pinot noir specialis uit de Bourgogne die de beste wijnbouwers over de hele wereld adviseert als het over Pinot noir gaat. Onderwerpen als lange maceratie, koeling met droog-ijs, cryo-extractie, autochtone natuurlijke gisten en enzymen, gebruik van zwavel, temperatuurcontrole tijdens de gisting en andere belangrijke zaken die nodig zijn om fijne wijnen met kracht, stabiele kleur, volle complexe aroma’s en bewaarpotentieel te maken. In Oregon was de spreker was Anthony Colos, een medewerker in Kynigopoulos ‘Burgundia Oenologie’ laboratorium, maar voor het BeNeVit Symposium heeft Kyriakos Kynigopoulos toegezegd om persoonlijk zijn visie te komen toelichten.
zondag 5 december 2010
zaterdag 4 december 2010
BeNeVit Symposium 2011
Richard S. Smart |
De kogel is door de kerk. Het symposium voor wijnbouw in België en Nederland gaat er komen. Nu de toezeggingen binnen zijn van enkele sprekers die op wereldvlak aan de top staan in hun vakgebied, kunnen we werkelijk aan de slag.
Locatie en datum zijn nog voor onderhandeling open. Ook zijn er nog geen sponsoren gecontacteerd. Er is dus nog wel het een en ander te regelen in de komende maanden.
woensdag 1 december 2010
Abonneren op:
Posts (Atom)